Inapoi sus
Orasul Dubrovnik, Croatia
Coasta Dalmata din Croatia
esti aici : Sejururi Croatia // Coasta Dalmata

Coasta Dalmata din Croatia

 

Din punct de vedere istoric, Dalmatia este mentionata in primul secol i.H. si numita astfel dupa tribul iliric al dalmatilor. Este cea mai lunga parte a coastei croate la Marea Adriatica, cu o multitudine de insule si insulite. Este impartita in 3 zone: nord, centru si sud. Coasta Dalmata este reprezentativa pentru relieful, flora si fauna mediteraneana, astfel ca verile sund calde si uscate iar iernile blande si ploioase. Dalmatia include toate insulele din partea estica a Adriaticii, mai putin Kvarner, si 4 parcuri nationale: Mljet, Kornati, Krka si Pajlenica. Datorita frumusetii naturale, a monumentelor istorice si culturale si a gastronomiei faimoase, turismul este foarte bine dezvoltat aici, aceasta regiune fiind cea mai vizitata din Croatia.

Cele mai mari orase sunt Split, Dubriovnik, Zadar si Siebnik. Este o zona superba si interesanta, cu o gama unica de posibilitati de cazare de la hoteluri la apartamente, camere sau ville si campinguri. Tarmul si insulele sunt un paradis pentru navigatori, surferi si scufundatori, iar plajele ofera inotatorilor privelisti superbe si numeroase locuri de explorat.

Bucataria dalmata o sa va farmece imediat, dupa ce veti savura feluri gatite pe idelete cu mult peste, crustacee sau moluste. Specialitatile locale sunt gatite cu multe legume, condimente si ulei de masline, fiind considerate foarte sanatoase. Trebuie sa incercati si sunca afumata. Principalele carnuri care se consuma sunt cele de miel, pui si curcan.

Partea de nord a Dalmatiei se intinde de la insula Pag pana la Primosten in sud. Cuvantul de ordine in aceasta regiune este diversitatea: mai bine de 300 de insule si insulite, 3 parcuri nationale si o bogata mostenire culturala. Zadar si Siebnik sunt cele mai mari orase din Dalmatia nordica, iar alte localitati importante sunt Biograd, Vodice, Primosten, Rogoznica, Skradin, Starigrad-Paklenica, Pirovac, Drnis si Knin. Dintre insule cele mai mari si mai cunoscute sunt: Ugljan, Murter, Pasman, Vir, Dugi Otok, si grupul de insule din Parcul National Kornati.

Partea centrala a Dalmatiei se intinde de la raul Krka in nord-vest pana la Neretva in sud-vest. Caracteristicile Dalmatiei centrale sunt peisajul si raul Cetina, care trece prin cheile de la Omis, de pe coasta. Cel mai mare avantaj in aceasta zona il constituie marea limpede si insulele frumoase. Split este cel mai mare oras croat la Adriatica, plin de monumente istorice si culturale, restaurante bune, taverne, cafebaruri, cluburi de noapte si alte facilitate care va garanteaza o distractie pe cinste. Alte locuri turistice cunoscture sunt Trogir, Makarska, Podstrana, Brela, Baska Voda, Tucepi, Sinj si Imotski. Insulele mai mari sunt: Brac, Hvar, Vis, Solta si Ciovo.

Partea de sud a Dalmatiei este cea mai restransa, incluzand arealul situat la sud de raul Neretva, peninsula Peljesac si Dubrovnik-ul de sud pana la granita cu Muntenegru. Dubrovnik este in centru, una dintre cele mai mari atractii din Mediterana. Este un oras mandru de istoria si frumusetea sa, aflat sub patrimoniul UNESCO. Alte centre turistice sunt Cavtat, Orebic, Trpanj si Ston situate in peninsula Peljesac, iar insulele mai mari sunt Korcula, Mljet, Lastovo si Elafiti.

Aeroporturi exista la Split, Zadar, Dubrovnik si Brac. Exista legaturi bune de tren, autobuz si feribot. O autostrada moderna leaga Croatia de la nord la sud si tarile vecine, altfel ca tot mai multi turistri prefera sa vina cu masinile proprii.


Vezi Harta coasta Dalmata din Croatia in format mai mare.

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Alte atractii turistice din Coasta Dalmata

 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe