Inapoi sus
Canalul Lim din Croatia
Canalul Lim din Croatia
esti aici : Sejururi Croatia // Istria albastra // Canalul Lim

Canalul Lim din Croatia

 

Uneori numit Fiordul Lim, Golful Limski, Canalul Limski sau Limska Draga, cu o lungime de 9 km, sapa in coasta de vest a Istriei, intre Rovinj si Porec. Aceasta vale inundata este una dintre cele mai frumoase din Istria. Peretii vaii au devenit mai abrubti pe masura ce apa face curba spre interior, ajungand pana la inaltimea de 100 de metri. Nu exista modernizari ale locului, astfel ca dealurile acoperite de macchia sunt curate, iar apa este de un albastru stralucitor.

Istoria canalului Lim

Imprejurimile canalui Lim au fost locuite inca din neolitic. Acesti locuitori timpurii locuiau in pesteri de pe vale, pesteri in care s-au facut sapaturi arheologice pentru a releva ramasitele fostilor "locatari". Vechii Iliri au venit si s-au asezat in jurul fortificatiei Gradina, situata pe un deal. Sub stapanirea romana canalul forma o granita naturala cu unitatile administrative Porec si Pula. Denumirea de lim provine din latinescul limes, care insemna granita. Conform legendei Sf. Romulad, fondatorul manastirii din apropiere, a locuit intr-una din pesterile de pe vale pentru mai multi ani in secolul al XI -lea. Pestera Sf. Romulad, lunga de 105 km este deschisa spre vizitare in timpul verii.

Pescuitul in canal este excelent. Speciilor prezente in mod natural li s-au alaturat midii de crescatorie si stridii care pot fi gustate la doua restaurante de prima mana in zona.

Vizitele la Canalul Lim

Cel mai usor mod de a vizita Canalul Lim este de a merge cu un grup organizat de la Rovinj, dar este de asemenea posibil, si chiar mai ieftin, sa vizitati locul pe cont propriu.

Cateva barci pentru turisti fac tururi de cca 1 h pe canal cu plecare de la cheiul principal. Daca trebuie sa steptati, nici o problema, exista o mica plaja cu pini pentru umbra chiar langa chei. Apa este usor salcie dar curata.

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Statiuni din Istria albastra

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe