Inapoi sus
Principalele evenimente si atractii din Rijeka
esti aici : Sejururi Croatia // Kvarner // Ce sa vizitezi in Rijeka

Principalele evenimente si atractii din Rijeka

 

Castelul fortificat din Trsat

Castelul fortificat de pe dealul din Trsat, situat in apropiere de Rijeka, este in acelasi timp un monument istoric, zona de recreere si loc de pelerinaj. Situata sus pe un deal, cu vizibilitate asupra orasului Rijeka, aceasta fortareata de secol XIII este pozitionata intr-un punct strategic de maxima importanta. Aici a existat un turn de observare preistoric, iar romanii au fortificat la randul lor acest punct, desi vestigii din epoca romana nu au supravietuit pana la noi. Fortificarea si extinderea castelului a fost realizata de dinastia Frankopan, deoarece le oferea un avantaj strategic pentru a-si putea proteja avutul.

Intre secolele XII si XV, Trsat a fost condus de Frankopani, ca mai apoi sa treaca sub dominatie habsburgica. Castelul a fost avariat in timpul cutremurului din 1750, dar feld-maresalul Laval Nugent a cumparat ruinele si l-a restaurat. Strada principala, cu acces exclusiv pietonal, Korzo, are insirate de-a lungul ei numeroase magazine si cafenele. Tot aici este siutat si turnul orasului, Gradski Toranj, cu cele 4 ceasuri, construit in secolul XVI si refacut de mai multe ori pana in secolul XIX. Dominanta stilistica apartine secolului XVIII, iar ceasurile dateaza din 1784.

Arcada Romana

Arcada Romana se considera a fi de secol IV, dar a fost centrul unor controverse privind vechimea. Pusa in legatura cu domnia lui Claudius II, se credea ca reprezinta fie un arc de triumf, fie o poarta de intrare in oras, dar astazi se considera ca era parte dintr-un sistem de fortificare.

Biserica Sf Vitus

Biserica Sf. Vitus, de forma octagonala, dateaza din secolul XVII si este amplasata pe locatia unei biserici si mai vechi. Sf. Vitus este sfantul protector al orasului Rijeka. In biserica se poate vedea un crucifix de secol XIII, care, conform legendei, a fost lovit de o piatra aruncata de un anume Petar Loncaric in 1296, suparat ca a avut ghinion la carti, si se spune ca s-a crapat pamantul si l-a inghitit cu totul iar crucifixul a sangerat.

Teatrul National Ivan Zajc

Teatrul National Ivan Zaj a fost construit in 1885 dupa planurile arhitectilor austrieci Ferdinand Fellner si Hermann Helmer. Ivan Zajc a fost un compozior si dirijor croat, nascut in Rijeka, care a lucrat la acest teatru intre 1855-1862.
Detalii despre programul teatrului puteti afla pe www.hnk-zajc.hr

Muzeul computerelor Peek & Poke

Daca va intereseaza ceva mai modern mergeti al muzeul computerelor Peek & Poke, unde veti gasi peste 1000 de exponate legate de istoria computerelor.
Muzeul se deschide la cerere, astfel ca trebuie sa va stabiliti vizita in prealabil. Intrarea costa in jur de 20 de Kunas.

Principalele evenimente din orasul Rijeka

Cu un secol in urma Rijeka avea mai multe carnavaluri decat orice alt oras din acest colt al Europei. Se organizau parade la carnavaluri precum si baluri la care erau prezenti aristocrati din Austria, Ungaria, printese din Rusia si baroni germani, precum si conti si contese din toata Europa. Renasterea carnavalului a inceput in anul 1982. Existau doar 3 grupuri de artisti, iar acestia nu erau nici faimosi si nici populari. Grupurile se numeau "Lako cemo", "Pehinarski festari" si "Halubajski zvoncari". Toate acestea au participat de atunci la fiecare editie a carnavalului. Cel mai mare eveniment a fost in 2001 cand au participat 144 de trupe. Din cauza restrictiilor impuse numarului de artisti dintr-o trupa, in 2008 au participat doar 99. Cu toate acestea carnavalul a atras 100 000 de spectatori.

De la inceputul lui iunie pana la sfarsitul lui iulie se organizeaza Serile de vara de la Rijeka, in timpul carora la Trsat, in orasul vechi si la Catedrala Sf. Vida se tin spectacole de muzica si teatru de catre artisti locali si straini.

In iulie se organizeaza si festivalul pop Melodii din Istria si Kvaner.

Pe 15 iulie se tine praznicul Sf. Vida, sfantul protector al orasului, in timp ce pe 15 august in Trsat se tine sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului.

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Alte atractii turistice din Regiunea Kvarner din Croatia

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe