Inapoi sus
Statiunea Split, Croatia
Principalele atractii turistice din Split
esti aici : Sejururi Croatia // Coasta Dalmata // Ce sa vizitezi in Split

Principalele atractii turistice din Split

 

Palatul lui Diocletian

Evident cel mai important obiectiv turistic de vizitat este palatul imparatului roman Diocletian. Cumparati un ghid local publicat in engleza, care descrie monumentul in detaliu. Nu ratati Peristilul care este principalul spatiu deschis din cadrul palatului si e inconjurat de o colonada de 6 coloane pe laturile de est si vest si o arcada decorata cu ghirlande in centru.

Catedrala Sf. Domnius (Katedrala Svati Duje)

Pe latura de est a Persitilului este situata Catedrala Sf. Domnius. Initial a fost construita in aceiasi perioada cu palatul, ca un mausoleu pentru imparat, a carui moarte a survenit in 313 AD (insa ramasitele sale au disparut cateva secole mai tarziu). In secolul al XVII-lea, refugiatii din Salona, care se retrageau din calea unui atac, au transformat mausoleul in catedrala si au inmormantat acolo oasele Episcopului lor, Domnius, a carui executie a fost poruncita de insusi Diocletian.

Piata poporului (Nardoni trg)

Pe latura vestica a palatului se gaseste Piata poporului, in cadrul careia se afla vechea primarie, construita in secolul al XV-lea. Acum cladirea gazduieste un muzeu etnografic ce merita vizitat, infiintat in 1910. In apropiere se gaseste si muzeul orasului.

Statuia lui Gregorie din Nin (Gregur Ninski)

Unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Split este chiar aceasta statuie realizata de Ivan Mestrovic. Grgur Ninski a fost un lider religios croat al secolului X. Degetul cel mare al piciorului stang straluceste ca aurul, ca urmare a mii de oameni care l-au atins pentru a le aduce noroc.

Galeria Mestrovic

Faimosul sculptor croat a proiectat aceasta vila, finalizata in anul 1939, pentru a o folosi ca resedinta de vara. Galeria s-a deschis in 1952 si gazduieste peste 200 din operele sale

Galeria de arte frumoase

Recent instalata intr-o noua locatie grandioasa, in locul unui fost spital, Galeria de arte frumoase expune o larga colectie de opere ale artistilor croati, de la vechii maestri la artisti contemporani.

Muzeul orasului

In cadrul palatului se gaseste si Muzeul orasului, care ilustreaza istoria orasului Split printr o serie de desene, blazoane, arme, mobila, monede si documente. Merita vizitat daca doriti sa va integrati vizita intr-un context istoric si este in mod cert cel mai interesant muzeu din oras.

Muzeul de arheologie

O alta atractie ce merita vizitata este Muzeul de arheologie ce gazduieste artefacte romane si post romane de epoca crestina timpurie. Cele mai interesante artefacte sunt basoreliefurile ce reprezinta figuri din mitologia ilira. Fondat in 1820, este cel mai vechi muzeu din Croatia si cele mai multe dintre monumentele expuse aici provin din Dalmatia centrala, in special Salona. Colectia include si ceramica greceasca, sticlarie romana si o colectie considerabila de monede antice.

Muzeul monumentlor arheologice croate

Pentru cei pasionati de arheologie recomandam si acest muzeu, in care sunt onorati cu precadere conducatorii medievali ai Croatiei. Se pot vedea inscriptii ce dateaza din secolele IX - XII, fragmente de piatra, pietre de mormant medievale si monede. Toate aceste pot parea greu de descifrat pentru neinitiati, de aceea daca nu sunteti cu adevarat pasionati muzeul de arheologie va va satisface curiozitatea indeajuns.

Muzeul etnografic

Nu departe de palat, in centrul Splitului se poate vedea o colectie de costume populare, mestesuguri, unelte, ornamente, arme si instrumente muzicale ce va pot da o idee despre viata de familie din Split, de-a lungul timpurilor.


Vezi harta cu ce sa vizitezi in orasul Split in format mai mare.

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Alte atractii turistice din Coasta Dalmata

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe