Inapoi sus
Zagreb, Croatia
Principalele atractii turistice din Zagreb
esti aici : Sejururi Croatia // Croatia centrala // Ce sa vizitezi in Zagreb

Principalele atractii turistice din Zagreb

 

In Zagreb sunt numeroase obiective turistice, pentru ca Zagreb este de fapt compus din 2 orase. Exista Orasul de Jos (Lower Town), plin de bulevarde largi, piete uriase si cu o arhitectura secessionista. Apoi, exista Orasul de Sus (Upper Town), care este confortabil, intim si medieval in ambianta. Granita dintre cele 2 orase este Trg Jelacica (care se pronunta yell-atch-itsa), care este piata centrala din Zagreb si un binecunoscut loc de intalnire. Veti ajunge acolo mai devreme sau mai tarziu, pentru ca toate drumurile si tramvaiele par sa duca acolo. Este dominata de o statuie a eroului croat, Josip Jelacic, amplasata in centru.

Orasul de Jos din Zagreb este dedicat afacerilor, artei si parcurilor spatioase. Majoritatea hotelurilor din Zagreb se afla in aceasta zona. Spre deosebire de Orasul de Sus, majoritatea strazilor sunt largi si aerisite, si totul este proiectat pentru a oferi un sentiment de grandoare. Uneori functioneaza. Strada comerciala principala, Ilica, este neinspirata, dar puteti admira Zagreb's 'Green Horseshoe' (potcoava verde din Zagreb) care se intinde de la stratia de tren,  sau Trg Marsala Tita, vasta piata langa care se afla Teatrul National.

Catedrala din Zagreb

Catedrala din Zagreb, situata in Kaptol si este cea mai renumita cladire din acest oras. Acesta este dedicata Inaltarii Maicii Domnului, Sf. Stefan si Sf. Ladislau. Catedrala este in stil gotic, si reprezinta o mare valoare arhitectonica. Turlele sale pot fi vazute din mai multe locatii din oras. O catedrala a fost amplasata in acest loc, de sute de ani. Structura actuala a fost construita in a doua jumatate a secolului al XIII-lea.

Piata Jelacic

In inima orasului Zagreb se afla piata Jelacic de unde puteti ajunge, dupa o scurta plimbare, la majoritatea principalelor atractii din acest oras. De asemenea, puteti ajunge rapid la liniile de tramvai ale orasului, la cafenelele insirate pe strazi si la magazine. Statuia ecvestra, din bronz, a lui Ban Jelacic, erou national al Croatiei si viceregele monarhiei austro-ungare, este elementul central al pietii. Ea este inconjurata de cladiri elegante, secesioniste.

Turnul Lotrscak

Una dintre principalele atractii din Zagreb este Turnul Lotrscak, care a fost construit la mijlocul secolului al XIII-lea, cu scopul de a proteja poarta orasului de sud. Aceasta este cea mai bine prezervata constructie din sistemului defensiv al orasului. In ultima suta de ani, o salba de tun a fost trasa in fiecare zi la pranz, comemorand un eveniment din istoria Zagrebului. Turnul poate fi urcat pentru o vedere de 360 ​​de grade a orasului Zagreb si a imprejurimilor sale.

Muzeele din Zagreb

Muzeul cel mai faimos din Zagreb este Muzeul Mimara, care se mandreste cu o colectie arheologica, cu o colectie din Extremul Orient, cu obiecte de arta si lucrari ale unor binecunoscuti pictori europeni, cum ar fi Rembrandt, Rubens, Dyck Van, Vasquez, Murillo, Goya, Manet, Renoir si Degas. Recent, autenticitatea multor dintre lucrari a fost pusa sub semnul intrebarii. Atribuirea si restaurarea lucrarilor de arta a stat sub semnul hazardului, si asta este spus cu  amabilitate.

Iubitorii de arta vor prefera galeria Strossmayer Gallery of old Masters, care afiseaza lucrari ale lui Bellini, Veronese, Bruegel si Carpeaux, precum si celebra dala Baska, cel mai vechi exemplu al scrisului glagolitic in Croatia nativa. Galeria se afla in mijlocul pietii Zrinjevac Square din Zagreb, o parte a "potcoavei verde"(green horseshoe), un parc verde si odihnitor aflat in mijlocul orasului.

Muzeul Etnografic (Ethnografic Museum) este locul ideal unde puteti merge daca sunteti curiosi cu privire la natura si originile culturii croate. Costumele populare din diferitele regiuni, obiectele de artizanat, uneltele si instrumentele evidentiaza unicitatea culturii croate. In apropiere, Muzeul Arheologic (Archaeological Museum) afiseaza artefacte ce dateaza din preistorie pana in Evul Mediu, precum si cea mai mare colectie de monede din Europa.

Cele mai multe muzee sunt in Orasul de Jos (Lower Town), unde gasiti si Muzeul orasului (City Museum), dedicat zugravirii istoriei orasului Zagreb, prin arta, mestesuguri si un model la scara redusa, al vechiului oras Zagreb. Cel mai faimos sculptor al Croatiei, Ivan Mestrovic, a avut un studiu in Orasul de Sus. Acum Mestrovic Studio este o atractie majora pentru fanii artei sale, care vin pentru a vedea sculpturile, desenele si litografiile, de la inceputul carierei sale.


Vezi harta cu ce sa vizitezi in Zagreb in format mai mare.

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Alte atractii turistice din Croatia centrala si de nord

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe