Inapoi sus
Orasul Korcula, Croatia
Insula Korcula, Dalmatia de sud
esti aici : Sejururi Croatia // Coasta Dalmata // Insula Korcula

Insula Korcula, Dalmatia de sud

 

Frumoasa insula Korcula este un rai de vacanta cu ale sale numeroase golfuri si insulate ce o inconjoara. Se intinde paralel cu tarmul in directia est vest. Are o lungime de 46,8 km si o latime medie de 5,3-7,8 km. Acopera o suprafata de cca 270 km patrati, si este a 6-a cea mai mare insula din Adriatica. Este cunoscuta pentru padurile dese, motiv pentru care grecii au numit-o Korcula Neagra (Kerkyra melaina).

Ca un mini-Dubrovnik, orasul Korcula (pronuntat kor-chula) este un oras fortificatie situat pe insula cu acelasi nume si in apropiere de cateva plaje minunate.  Acesta ofera cele mai romantice peisaje din Croatia si a devenit o oprire pentru liniile de croaziera care trec spre Dubrovnik.

In apropiere de Dubrovnik si insula Mljet ofera turistilor posibilitatea sa petreaca putin timp in aceasta zona nealterata, sau sa viziteze parcul national Mljet, Dubrovnik-ul sau Riviera Makarska.

Cum ajungem in Insula Korcula

Sunt curse zilnice de feribot si catamaranuri ce fac legatura intre Split si Vela Luka. Cu feribotul calatoria dureaza 3 ore, cu catamaranul doar 1 si 45 min. Amandoua fac o oprire in orasul Hvar pe drum. Exista cateva curse de feribot pe saptamana intre Split si Korcula, ce dureaza 5 ore si 40 de minute. Aceasta este de fapt parte din ruta de coasta ce pleaca din Rijeka si se incheie la Dubrovnik (sau de fapt pana la Bari, in Italia), astfel ca puteti ajunge pe insula cu plecare din oricare dintre aceste 2 locatii.

Localitatile de pe insula Korcula

Orasul Korcula

Orasul Korcula este principalul oras de pe insula, cu o populatie de peste 3000 de locuitori. Are numeroase cladiri, monumente, cafenele, baruri, restaurante, galerii si cinematografe.  Orasul este foarte popular pentru locatia sa centrala care permite explorarea restului insulei. Este si centrul administrativ al zonei.

Orasul Korcula are doua plaje unde se poate si inota, si la vest de oras se gasesc golfurile Srecica, Banja, Vrbovica care sunt de asemenea locuri potrivite pentru putina distractie la soare. Orasul ofera o mare varietate de locuri de cazare in apartamente, camere, pensiuni si vile luxoase. Acest frumos oras medieval este unul dintre cele mai bine pastrate din Croatia.

Orasul vechi este principala atractie: un oras cetate, plasat pe o ridicatura ovala ce patrunde adanc in Canalul Peljesac. Centrul orasului vechi este dominat de Catedrala Sf. Marcu, contruita intr-un stil gotic si renascentist, finalizata in secul XV, pe locul unei alte biserici de secol XIII. Este interesant de mentionat ca Marco Polo, faimosul aventurier, a fost nascut la Korcula, iar casa sa poate fi vazuta aici. Casa se afla sub protectia Primariei din Korcula si va fi curand transformata in Muzeul Marco Polo.

In fiecare an in Iunie orasul gazduieste jocul cavaleresc Moraska, care include si un dans cu sabia, traditional din zona Dalmatiei. Aceasta este de fapt o traditie istorica care aminteste de atacul turcilor asupra orasului. In cadrul spectacolului, doua grupuri de razboinici, imbracati in costume istorice se lupta pentru o tanara mireasa, in pasi de dans si cantand. Dansul cu sabia este o atractie turistica foarte recunoscuta care nu trebuie ratata.

Lumbarda

Lumbarda este un mic sat pescaresc la 10 minute cu autobuzul de Korcula. Este foarte bine cunoscut pentru viile sale si productia de vin alb GRK. Este un loc popular printre turisti pentru ca are singurele plaje nisipoase de pe insula: Vela Prizna si Bilin Zal, ce sunt situate in imediata vecinatate.

Este o locatie perfecta pentru dupa amieze lenese cu inghetata si cafea, care se servesc in numeroasele cafenele. Lumbarda are si ea o parte istorica din care se deschid privelisti catre golfurile Privni Zal si Novi.

Vela Luka

Vela Luka este situat la limita vestica a insulei. Este un oras turistic, industrial si agricol situat intr-un golf mare. Este cunoscut pentru fabrica de sardine si ulei de masline. In apropiere se afla golfurile Tri Porti si insulele Proizd si Osjak, locuri ce merita vizitate.

Turistii pot sa faca de aici o multitudine de excursii. Foarte populare sunt asa zisele picnicuri cu peste si croazierele de noapte prin golf, cu muzica romantica in acompaniament. Frumoasele insulate Osjak si Proizd cu tacerea lor robinsoniana, apa limpede si stanci plate cu plaje albe sunt un adevarat paradis pentru pasionatii de inot. Alte excursii se organizeaza cu directia Dubrovnik, cu autobuzul, sau spre Medugorje si chiar croaziere in jurul insulei.

Exista posibilitatea de a participata la partide de pescuit pe mare , iar in lunile de toamna la culegerea maslinelor. Alaturi de natura splendida, oaspetii de la Vela Luka se pot bucura de avantajele turismului modern, care poate oferi locuri de cazate de inalta calitate, servicii de catering ce includ specialitati de fructe de mare si vinuri de prima clasa precum si o varietate de sporturi si activitati recreative si divertisment.

Blato

Blato este una dintre cele mai mari localitati de pe insula, la 40 de km de Korcula. Este un oras industrial si agricol, situat in mijlocul insulei. Este cunoscut pentru productia de ulei de masline si dansul sabiilor Kumpanjija. Golfurile Prigradica, Prizba si Grscica se afla in imediata apropiere si sunt bune destinatii pentru o vizita.

Cea mai frumoasa panorama asupra orasului si a imprejurimilor se vede de pe drumul ce merge spre coasta de sud, unde se gasesc multe locuri de cazare. Acestea sunt golfurile pitoresti Grscica, Prizba, Karbuni si Potirna. In fata acestora se gaseste un grup de insule cu plaje frumoase. Pe coasta nordica se afla golful Prigradica cu un port dragut.

Cara

Cara este un sat aflat la 20 de minute cu autobuzul de Korcula, 25 km, chiar in mijlocul insulei. Cara este bine cunoscut, alaturi de Smokvica pentru faimosul vin Posip care este cultivat in aceste zone de multi ani. In apropiere se afla golfurile Zavalatica si Zitna, care sunt locatii bune pentru inot si tot aici sunt situate cateva restaurante cu vedere spre mare.

Cara este una dintre cele mai vechi asezari de pe insula si se intinde pe panta sudica a dealurilor inconjuratoare, deasupra unui intins si fertil camp, numit Carsko Polje (pronuntat Charsko Polye) acoperit de maslini si vii. Datorita pozitionarii sala localitatea se bucura de mult soare de-a lungul anului, in special iarna, cand amplasamentul sudic ii ofera soare dupa-masa din abundenta.

Cara este un sat de cultivatori de vie si producatori de vin. In Carsko Polje au construit o crama, in locul unde se fabrica vinul alb Posip. Crama este situate in apropiere de un mic drum care face legatura intre Cara si golfurile Zavalatica si Zitna, spre sud. Portul Zalavatica era portul din care plecatu exporturile de vin. Astazi este o mica statiune turistica unde, ca si la Zitna, turistii pot gasi aparamente si camere de inchiriat, cateva cafenele, restaurante ce ofera mancare si vinuri bune.

Biroul de informare turistica din Korcula
Localizare: se afla in portul de vest, in apropiere de hotel Korcula
Telefon: 20-715

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Alte atractii turistice din Coasta Dalmata

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe