Inapoi sus
Insula Mlejt, Croatia
Insula Mlejt din Dalmatia de sud
esti aici : Sejururi Croatia // Coasta Dalmata // Insula Mlejt

Insula Mlejt din Dalmatia de sud

 

Mlejt este cea mai mare insula din arhipelagul Dubrovnik. Are 37 de km lungime si o amplitudine medie de 3 km. Frumusetea luxurianta a acestei insule este legata de multe legende si mituri cu oameni din vremuri antice. Homer face mentiunea naturii minunate din Ogygia unde Odiseu a ajuns, si multi considera ca Ogygia ar fi chiar insula Mlejt.

Satele de la malul marii, Pomena, Polace, Sobra si Saplunara atrag cei mai multi vizitatori. Turistii vin aici pentru drumetii, ciclism, inot si pentru a admira peisajul superb si a se bucura de atmosfera linistita care domneste in aceasta zona. Zona din interior este acoperita de o padure luxurianta si este asa de ademenitoare incat se spune ca Odiseu a stat aici 7 ani.

Insula este cea mai verde insula din Adriatica si o treime din teritoriu este inclusa in Parcul National, care a fost instituit pentru a proteja exceptionala frumusete naturala, flora si fauna, plajele, pescuitul si homarii, precum si numeroasele monumente istorice si culturale, astfel ca este o foarte atragatoare destinatie pentru turisti.

Cum se ajunge pe insula Mlejt

Sunt curse zilnice de feribot de la Dubrovnik spre Sobra. Calatoria dureaza 2 ore si un sfert. Este un serviciu de feribot si de la Prapratno de pe peninsula Peljesac, spre Sobra, calatoria dureaza doar 45 minute.

Parcul National Insula Mlejt

Punctul de atractie si cele mai neobisnuite elemente ale acestui parc sunt doua lacuri cu apa sarata, aflate in interiorul insulei: Malo Jezero si Veliko Jezero, conectate cu marea printr-un canal ingust. Puteti sa va plimbati in jurul lacurilor pe poteci umbrite de pini, sa luati bicicleta sau sa inchiriati un caiac si sa vasliti pe lacuri sau doar sa inotati in apa limpede si albastra.

In mijlocul lacului Veliki se afla o mica insula, denumita Sv. Marija, pe care se vade cladirea unei manastiri Benedictine din secolul XII. Astazi este un restaurant, la care se poate ajunge cu una din cursele regulate.

Puteti intra in parc dinspre localitatile Pomena sau Polace in care veti gasi cele mai multe locuri de cazare si restaurante. Taxa de intrare este de 90/30HRK adulti/copii, si include o calatorie cu barca pana la manastirea de pe insula Sv. Marija.

Pomena

Pomena este o mica asezare pe coasta de vest a insulei Mlejt, la 29 de km de Sobra si 5 km de Polace. Populatia de doar 50 de locuitori se mareste considerabil vara cand turistii se inghesuie sa viziteze parcul. Multi stau la hotel Odisej sau in una din multele camere si apartamente de inchiriat de-a lungul portului. In ciuda afluxului de turisti Pomena este un sat pescaresc tipic; doar foarte putine concesii au fost facute industriei turistice, in afara unor locuri de cazare si a catorva restaurante.

De la Pomena este foarte usor sa faceti o vizita in Parcul National Mlejt. O poteca umbrita duce la Malo Jezero, 200 de m mai departe de unde puteti lua o barca pana pe insula, sau puteti inchiria o bicicleta ca sa pedalati in jurul lacurilor. Gasiti si trasee de drumetie care duc spre Polace si alte localitati. Chiar in apropiere de Pomena se afla un golf protejat in care multe iahturi isi coboara ancora.

Polace

Polace (se pronunta poe-latch-eh) se situeaza pe coasta de nord-vest a insulei, la capatul unui golf adanc, adapostit de o insulita. Anual, in sezon vin destui de multi turisti ca sa viziteze Parcul National, mai ales de cand exista o cursa zilnica de catamaran (Nona Ana) care leaga localitatea de Dubrovnik. Cu toate acestea chiar si in mijlocul sezonului Polace isi pastreaza atmosfera de sat pascaresc. Insulitele Tajnik, Moracnik, Ovrar and Kobrava - fac ca privelistile asupra golfului sa fie foarte pitoresti.

Polace are o istorie lunga. Puteti vedea ruinele unui palat ce a fost probabil construit in secolul V. Parterul avea un plan rectangular cu doua turnuri proeminente ce privesc spre mare. De-a lungul celui mai inalt zid al acestuia sunt construite case si se vad ruinele unei bazilici de epoca crestin timpurie. Nu sunt hoteluri in Polace dar sunt multi localnici care ofera cazare.

Sobra

Sobra este principalul port de intrare pe insula ce este legata de Dubrovnik prin curse zilnice de feribot, tot anul, iar in timpul sezonului si spre Prapratno, pe peninsula Peljesac. De la Sobra puteti ajunge usor in Pomena sau Polace (la 29 km), si de aici sa vizitati Parcul National sau Saplunara (la 16 km). Nu sunt multe de vazut sau vizitat in acest sat pescaresc, dar se poate aprecia ritmul linistit al vietii de aici. Satul se intinde spre port si are cateva restaurante si o piata. Mai sus pe deal se gasesc cateva case care ofera camere si apartamente de inchiriat.

Nu sunt plaje propriu-zise dar puteti sa inotati oriunde, pur si simplu intrand in apa de pe pietrele de pe mal. Desi nu e nici pe departe asa stralucitor ca Dubrovnikul, preturile sunt doar o fractiune din cele din cea mai faimoasa statiune croata. Puteti sa considerati Sobra baza si sa luati feribotul pana la Dubrovnik, pentru o excursie de jumatate de zi. Tineti minte ca portul Sobra unde acosteaza feribotrurile se afla la 2 km de sat.

Saplunara

Saplunara poate fi numita ultima nestemata ascunsa a Adriaticii. Tocmai cand ati crezut ca fiecare golfulet si fiecare plaja inconjurata de pini a fost colonizata de turisti in cautare de mare, Saplunare va ramane izolata si in mare neatinsa. Frumusetea ei este cu adevarat un balsam pentru suflet. Numele provine de la cuvantul latin sabalum, care inseamna nisip. Aici sunt doua plaje cu nisip, una mai mare si alta mai mica, intr-un golf de un km.

Saplunara este cel mai mare habitat nisipos de coasta si gazduieste cateva specii endemice de plante. Dat fiind acest fapt este considerata o zona protejata cu multe semne ce interzic aruncarea gunoiului si camparea. Padurea de alep si jneapan se intinde de la tarmul nisipos spre interiorul insulei pana la localitatea in sine si cei cativa zeci de locuitori. Nu exista hoteluri sau restaurante dar sunt cateva locuri unde puteti obtine cazare.

Nu exista curse de feribot spre aceasta localiate. Pentru a ajunge aici trebuie sa luati feribotul spre Sobra. Uneori autobuzele au acelasi orar cu feriboturile. Daca nu, luati un taxi. Saplunara e la 16 km de Sobra. Drumul este frumos insa nu neaparat foarte bine intretinut.

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Alte atractii turistice din Coasta Dalmata

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe