Inapoi sus
Insulele Elafiti, Croatia
Insulele Elafiti din Dalmatia de sud
esti aici : Sejururi Croatia // Coasta Dalmata // Insulele Elafiti

Insulele Elafiti din Dalmatia de sud

 

Insulele Elafiti sunt un grup de insule locate la vest de Dubrovnik. Desi astazi pe insule nu mai traiesc caprioare, insulele inca poarta denumirea acestui animal, in greaca elpahos insemnand caprioara. Aceste insule au fost mentionate pentru prima data de Pliniu cel Batran, in secolul I AD, sub denumirea de Elaphite (Jelenska), in lucrarea la Naluralis Historia.

Sipan este cea mai mare dintre multele insule, arhipelagul incluzandu-le si pe urmatoarele: Lopud, Kolocep (Kalamota), Jakljan, Ruda, Golec, Crkvine si alte mai mici sau stancoase precum Ridge. Cu minunantele lor peisaje si plaje cu nisip acestea atrag multi turisti. Toate sunt legate de Dubrovnik prin curse de feribot. Insulele sunt de o frumusete nemaivazuta, fiind eterne santinele ale marii, tarmului Dubrovnikului si ale cutezatorilor capitani de vase si marinari ai Repubicii.

In acest minunat sirag de perle situate in ape albastre si limpezi doar trei insule sunt locuite: Kolocep, Lopud si Sipan

Insula Kolocep

Este o insula verde cu pini vechi de secole, roscovi, maslini si gradini pline de portocale si lamai, cu plaje frumoase, un parc cu miresme imbietoare, fiind una dintre statiunile preferate din preajma Dubrovnikului. Are doua asezari Gornje Celo si Donje Celo, una situate in estul insulei si cealalta pe latura vestica, fiind conectate de un drum ce serpuieste printre plantatii de maslini si gradini.

Pe insula Kolocep se gasesc rasfirate numeroase ruine de structuri antice cum ar fi vechi biserici ce preced stilul romanic, basilica, case de vara si un turn de veghe. Spre deosebire de alte insule din Adriaica , Kolocepul are pamanturi bogate si rauri numeroase, find intesata de vegetatie si copaci inalti. Apele limpezi si albastre ce inconjoara insula sunt cunoscute pentru bogatia capturilor de homari, iar in trecut pentru corali si peste. Kolocepul este cea mai buna optiune pentru o vacanta linistita si relaxanta. Cazarea se poate face la una dintre frumoasele case de pe insula sau la hotel.

Insula Lopud

Insula Lopud este una dintre cele mai dezvoltate din zona Dubrovnikului, avand o bogata vegetatie mediteraneana, subtropicala, precum si gradini frumoase, parcuri si plaje. Este destinatia potrivita pentru o vacanta petrecuta in liniste.

In oras se pot vedea vechile case din piatra unde pot fi inchiriate apartamente pentru turisti, toate inconjurate de palmieri, chiparosi si plante subtropicale. Plajele sunt cu pietris. Intre insula si Dubrovnik se organizeaza constant excursii, iar cazarea se poate face in case sau in hoteluri.

Insula Sipan

Este cea mai mare insula din arhipelagul Elaphite, avand golfuri linistite, plaje inconjurate de chiparosi, lamai si portocali, fiind plina de cladiri vechi (biserici si case de vara, atat ale nobilimii cat si ale oamenilor obisnuiti), raspandite pe dealurile impadurite, cu o lunga istorie ce se imbina cu multe povesti si legende, fiind o bijuterie a regiunii Dubrovnik. Pe insula Sipan sunt doua asezari, Sudurad in est si Sipanska in vest, iar in casele de aici pot fi cazati multi turisti.

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Alte atractii turistice din Coasta Dalmata

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe