Inapoi sus
Pod pe raul Krka, Croatia
Modalitati de transport in Croatia
esti aici : Sejururi Croatia // Informatii utile // Modalitati de transport in Croatia

Modalitati de transport in Croatia

 

Transportul cu avionul in Croatia

Zagreb (ZAG), Rijeka (RJK), Split (SPU), Pula (PUY) si Dubrovnik (DBV) sunt aeroporturi internationale cu zboruri locale. Zboruri locale se mai fac si spre Zadar (www.zadar-airport.hr) si Osijek (www.osijek-airport.hr), si aeroporturi mai mici pe insulele Brac (www.airport-brac.hr) si Losinj (www.airportmalilosinj.hr). Principalele rute interne, facute de compania Croatia Airlines (www.croatiaairlines.hr) sunt Zagreb-Dubrovnik si Zagreb-Split.

Nota: biletele pentru cursele interne, cumparate din Croatia, sunt uneori mai ieftine decat cele achizitionate pe internet.

Transportul cu masina proprie in Croatia

In Croatia exista o retea buna de autostrazi (desi acestea nu exista de la coasta spre Dubrovnik). In anumite zone calitatea drumurilor scade, si autostrada principala din zona de coasta devin extrem de aglomerata in perioada sezonului de varf.

In ultimul deceniu s-a investit considerabil in drumurile din Croatia, in reteaua de drumuri europene (construite ca drumuri E) si in restul de sosele. Legaturile dintre autostrazi se imbunatatesc in mod continuu, iar cele 11 autostrazi au numere de la A1 pana la A11. A1 este artera principala care leaga Zagreb de Split. A2 conecteaza Ljubljana (Slovenia) si Zagreb (Croatia), Zagrebul fiind astfel conectat la reteau de autostrazi vest Europene.

In interval de 5 ani in Croatia s-au construit 800 km de autostrada. La intrarea pe autoastrada se va lua un tichet de la aparatele special montate si pe baza acelui tichet, in functie de numarul de kilometri parcurs, se va plati la iesirea de pe autostrada.In Croatia ca si in Serbia se poate plati si in euro, cu mentiunea ca s-ar putea sa primiti rest in kuna ( moneda croata) si sa nu aveti parte de cel mai bun curs valutar.

Partea de drum pe care se conduce este dreapta. Varsta minima pentru a conduce un autovehicul este de 18 ani. Limita de viteza este de 130kph pe autostrazi, 110kph pe drumuri nationale, 50kph in orase si 90kph in afara oraselor. Se aplica amenzi mari pentru depasirea limitei de viteza. Limita de alcool in sange este de 0.05%. Este obligatoriu ca pasagerii din fata si cei din spate sa poarte centura de siguranta. Este ilegal sa vorbiti la telefonul mobil in timp ce conduceti. Farurile trebuie sa fie pornite tot timpul. 

Trebuie sa aveti un permis de conducere national sau international. Toti soferii trebuie sa aiba asupra lor un pasaport valid sau un act de identitate – pentru a putea fi identificati in orice moment.

Serviciile de reparare a autovehiculelor: Hrvatski Autoklub (HAK) ofera servicii de urgenta la telefon 987 sau +385 1 987 daca sunati de pe un telefon mobil; gasiti mai multe informatii pe www.hak.hr.

Taxiurile in Croatia

Taxiuri de firma pot fi usor de gasit, ele sunt sigure si au tarife normale, cu preturi rezonabile, conform legii.

Inchirieri de masini in Croatia

Firme locale si internationale care inchiriaza masini au oficii in aeroporturi, orase si statiuni. Asigurare de raspundere civila este obligatorie atunci cand inchiriati o masina si trebuie sa aveti un card de credit valid.

Inchirierea de biciclete in Croatia

Puteti inchiria biciclete de la agentiile de turism locale, de la firmele particulare sau de la biroul de informatii turistice(ex Zagreb, www.tzzz.hr). Exista piste de bicicleta si harti online in majoritatea oraselor mari si a statiunilor. Majoritatea firmelor particulare de inchiriat biciclete ofera asistenta, harti si servicii de aducerea bicicletelor la hotel.

Transportul in comun in Croatia

Majoritatea oraselor au o retea de autobuze locale.
Tramvaiele opereaza in majoritatea oraselor(Zagreb, Split, Osijek, etc).
Centrele istorice ale unor orase sunt doar pietonale (Split, Dubrovnik).

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Alte informatii utile despre Croatia

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe