Inapoi sus
Orasul Buzet, Croatia
Orasul Buzet din Croatia
esti aici : Sejururi Croatia // Istria verde // Orasul Buzet

Orasul Buzet din Croatia

 

Orasul Buzet este situat in inima partii nordice a Istriei Croate. Este numit si orasul trufelor pentru ca in zona invecinata cresc cele mai scumpe ciuperci de acest tip. Orasul este situat in varful unui deal, deasuprea vaii fertile a raului Mirna. Partea mai noua a sa, numita Fontana s-a dezvoltat la poalele dealului.

Prima data a fost mentionat ca localizare a unei fortificatii preistorice, o acropola, la care oamenii puteau ajunge urcand circular, ca pe marginea unei cochilii de melc. Asezarea este situata pe panta dealului de la nord spre sud. Are doua porti, patru piete conectate la 3 strazi principale. Piata principala cu biserica pariohiala este daltuita in piatra.

Buzet si imprejurimile cunoscute sub denumirea de “Buzestina” sunt raspandite pe o suprafata lata de 165 de km si numara cca 6 000 de locuitori. Buzestina denumeste atat orasul cat si satele si catunele din jurul localitatilor Roc, Hum, Vrh, Racisce si Sovinjal. In ceea ce priveste frumusetile naturale, zona abunda in vai mai mari sau mai mici, canioane, dealuri si munti, majoritatea impadurite.

Ce e de vazut in Buzet

Orasul vechi – cladiri medievale de secol XV, bine conservate, doua porti de intrare in oras, Vela si Mala, datand din secolul al XV-lea, vechea resedinta a capitanului, cu blazoane ce dateaza din secolul al XVII-lea si un siloz si o cisterna cu embleme si decoratii baroce de secol XVII.

Biserica parohiala cu hramul “Intrarea Fecioarei Maria in Biserica” dateaza din secolul al XVII-lea si are o orga din 1787, o strana gotica din secolul XV si o bogata colectie de servicii de masa din argint.

Biserica Sf Gheorghe, de secol XVII, cu altare Venetiene si Baroce, picturi de sfinti din secolul al XVII-lea, strane ale corului si un clopot, ambele in stil baroc.

Biserica Sf. Vid - secol XVII, cu o statuie a sfantului din secolul al XV-lea.

Kotli si Mlini sunt doua vechi sate pitoresti situate intr un peisaj stancos cu ruine de vechi mori, cascade si restaurante ce servesc preparate traditionale.

Regiunea Buzet

Cand se vorbeste despre aceasta zona ca “noua Toscana” se face din cauza superbei zone interioare. Aici se gasesc cateva dintre orgininalele destinatii, din categoria “dincolo de harta”. 

Vhr este un sat la sud est de Buzet renumit pentru vinul spumos care se produce aici. In afara de podgorii, unele cultivate de peste 100 de ani, se gasesc maslini si prese de ulei de masline.

Tot in aceiasi directie se gaseste si Roc, care este un mic oras fortificat cu o populatie de 17 oameni, renumit in istorie ca centru al scrierii Glagolitice. O serie de sculpturi pe “alea glalolitica” in afara orasului, comemoreaza istoria acestuia.

Nu prea departe, la cca 7 km sud-est se gaseste cel mai mic oras din lume, Hum, cu o populatie de 8 locuitori. Cu toate acestea aici exista un muzeu de unde puteti achizitiona un coniac local, biska.

Hum

Hum este cel mai mic oras din lume, locul de origine al vascului grappa medicinal, a carei secret a fost adus de druizi in zona acum 2000 de ani. Astazi satul sta mandru deasupra izvoarelor raului Mirna, pe varful unui deal. Hum masoara doar 100 de m lungime si 30 m latime. Cu citadela sa eterna, strazile inguste si bisericile tacute, cu zidurile sale, graffitiurile glagolitice vechi de 600 de ani si traditia inca in vigoare de a alege prefectul pe o masa de piatra, Hum este o poarta catre vermuri de demult cu oameni mandri si vieti turbulente.

Roc

Roc, fostul Ruz, tese povesti cu ale sale porti de piatra, ziduri, 5 turnuri si inscriptii glagolitice, ce se alatura siturilor arheologice vechi de milenii, vile rusticate romane si biserici decorate cu fresce. Toate povestile se spun pe notele muzicii de acordeon “Triestina”. Roc gazduieste una dintre cele mai frumoase si vechi carti scrisa in alfabetul glagolitic, avand peste 800 de ani. In apropiere este situata Aleea Glagolitica, un drum ce e flancat de 10 sculpturi in piatra ce duc catre poarta Humului, unde alfabetul glagolitic a fost folosit pana in secolul XX.

Sovinjak

Sovinjak este un superb oras medieval situat pe un platou inalt.

Vrh

Vrh este un loc de unde se pot vedea pana la 153 dintre satele din Istria, cunoscut pentru productia de vinuri spumoase, grappa cu vasc. Castelul Pietrapeloza, cunoscut ca si Kosmati grad, a fost construit in secolul X si refacut cu diferite ocazii in Evul Mediu. Biserica Sf Duh este realizata intru un stil gotic si romanic, cu o sacristie in stil renascentist, un altar cu bolta instelata si cu vitralii originale.

Parcul National Ucka

Parcul National Ucka este bogat in flora si faina, se poate lauda cu cateva specii endemice, precum si cateva vestigii arheologice exceptionale cum ar fi cele mai vechi urme ale prezentei umane, care dateaza de acum 14 000 de ani.

Cum se ajunge in Buzet

In Buzet are o gara, iar trenurile fac legatura cu Pula, aflata la 2 h distanta, sau exista varianta de legatura cu Porec, cu autobuzul, cca 1 h.

Centrul de informare turistica Buzet
Adresa: Trg Fontana
Tel 052-662 043
Nu are program fix.

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Atractii turistice din Istria verde din Croatia

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe