Inapoi sus
Orasul Groznjan, Croatia
Orasul Groznjan din Croatia
esti aici : Sejururi Croatia // Istria verde // Orasul Groznjan

Orasul Groznjan din Croatia

 

Orasul Gronznjan este un oras in stil venetian de secol XIV, cunoscut astazi ca orasul artistilor. Este o colonie de artisti unde, incepand cu 1965, pictorii, sculptorii si muzicienii au venit pentru a munci si locui aici. Este unul dintr-un sir de orase tipice datand din Evul Mediu, situate pe dealuri, cu o arhitectura similara cu Motovun sau Pazin. Acest mic oras este situat pe un platou deasupra de valea raului Mirna la o altitudine de 260 m. Se situeaza in Istria centrala la 8 km sud-est de Buje si la 26 km nord-est de Porec. Nu demult era dat uitarii insa astazi este centrul muzicii si artelor istriene.

Groznjan era aproape parasit in 1965 cand cativa pictori si sculptori s-au mutat in casele de piatra ce stateau sa se darame si au inceput sa le restaureze. Cativa ani mai tarziu Centrul Cultural International al Tinerimii Muzicale din Croatia a instalat aici un program de vara pentru muzicieni, astfel a inceput renasterea orasului. Cursurile predate de muzicieni renumiti din Europa si Japonia, printre care se numara si Roger Bobo au atras tineri muzicieni care au venit aici pentru a studia jazz sau muzica clasica. Pictorii, olarii si scultorii le-au urmat muzicienilor si si-au instalat de-a lungul strazilor cu dale de piatra, studiouri si galerii. In timp ce treceti de la o galerie la alta o sa auziti franturi de melodii de la repetitiile muzicienilor si poate va vor inspira sa ramaneti la unul dintre concertele in aer liber date de studenti din iulie pana in septembrie.

Atractii turistice din Groznjan

Groznjan ofera superbe panorama asupra Marii Adriatice si vaii raului Mirna. Cateva dintre monumentele din acest oras se pastreaza pana astazi, cum ar fi centrul urban medieval, care a ramas neschimbat in cea mai mare parte: poarta principala de intrare in oras se afla in est, ramanand in picioare si meterezele. In apropierea portii se gaseste o loggia renascentista, datand de la sfarsitul secolului XVI. In piata principala se afla biserica parohiala Svete Marije (Sfanta Maria), construita in stil baroc. La poalele dealului, chiar dedesubtul orasului, chiar pe raul Mirna este un loc ce se numeste Bastia, unde se gaseste o mica biserica baroca cu hramul Sf. Maria Milostiva.

Groznjan este localizat la 15 km de mare si reprezinta o destinatie ideala pentru o excursie de o zi daca sunteti turisti in Istria. Imprejurimile ofera bune oportunitati pentru plimbari pe jos sau cu bicicleta, spre alte orease pitoresti: Završje, Kostanjica sau Šterna. Vara, din iulie pana la inceputul lui septembrie se tin concerte si evenimente muzicale aproape in fiecare zi, cum ar fi cele de muzica clasica, sau festivaluri de jazz. Exista 20 de galerii de arta si studiouri private astfel ca amatorii de stimuli vizuali pot avea si ei parte de distractie. Orasul Groznjan este punctul de intalnire al tinerilor muzicieni din toata lumea prin intermediul Centrului Cultural pentru Tineri Muzicieni.

Nu exista hoteluri dar sunt apartamente, camere si pensiuni oferite spre cazare. In piata principala sunt multe restaurante, mai mari sau mai mici ce au in meniu mancaruri traditionale istriere. In prezent nu exista transport public direct spre aceasta localitate. Cel mai bine este sa luati autobuzul Buzet-Buke si sa cereti sa fiti lasati la Bijele Zemlje, de unde mai aveti doar 3 km de mers pana in Groznjan, o plimbare superba, pe care o recomandam cu caldura.

Cum se ajunge in Gronzjan

Acest oras este situate la 26 de km nord-est de Porec, pe drumul spre Buje, dar accesul pe rutele de transport pubic este dificil. Autobuzele ce merg de la Buzet la Buje trec prin Bijeje Zemlje, de unde mai aveti 3 km de parcurs pe jos pe un drum pitoresc.

Infocentru turistic Groznjan
Este situat in centrul orasului la adresa Umberta Gorjana nr 3
Tel: 052-776 131

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Atractii turistice din Istria verde din Croatia

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe