Inapoi sus
Orasul Motovun, Croatia
Orasul Motovun din Croatia
esti aici : Sejururi Croatia // Istria verde // Orasul Motovun

Orasul Motovun din Croatia

 

Pitorescul oras medieval Motovun este situat in partea nord-vestica a Istriei centrale, sus pe un deal de 177 m, privind spre valea raului Mirna. In oras pot fi gasite o serie de crame, restaurante, hoteluri, apartamente si camere. In imrejurimi turistii se pot bucura si de vacante agroturistice, ce ofera spre cazare apartamente sau camere.

Motovun este unul dintre cele mai bine conservate orase medievale din Istria. Centrul este reprezentat de o fortificatie inconjurata de ziduri groase de piatra, ce protejau cetatea de invadatori. Pe masura ce turismul in zona s-a dezvoltat, zidurile au fost tranformate in zone de promenada pe care turistii le pot folosi pentru a se plimba in jurul orasului si a se bucura de privelistea dealurilor inverzite si vailor din centrul Istriei. In interiorul zidurilor se gaseste un palat, o piata centrala, o biserica , precum si multe alte monumente istorice. Orasul are cea mai lunga scara din Istria, din varful dealului pana la poalele sale trebuind parcurse cca 1052 de trepte.

Ce sa vizitezi in Motovun

Vizitele in Motovun sunt o calatorie in trecut, in vremea cand orasul era parte din Imperiul Venetian. Reminescente ale acestei dominatii venetiene pot fi observate peste tot. Leii de piatra de secol XIV (simbolul Venetiei) stau de veghe deasupra portilor de intrare in cetate, iar multe blazoane impodobesc caldirile istorice. Arhitecul Andrea Palladino a proiectat biserica Sf. Stefan, intr-un stil renascentist tarziu. Francesco Bonazzo a contribuit cu statuile in marmura a Sf. Stefan si Sf. Laurentiu, in timp ce un anonim Venetian a pictat scena Cinei de Taina din altar, ce dateaza din secolul XVII. Alte atractii notabile includ Palatul Municipal, in stil renascentist, cea mai mare cladire seculara din Istria din acea perioada. Vizitati si cisternele (rezervoare) de apa ale orasului, situate in piata centrala ale caror conducte dateaza din secolele XIV si XV.

Faceti o plimbare pe drumul de rond al zidurilor orasului. Privelistea va va dezvalui podgoriile ce produc vinurile Teran si Malavasija si padurile in care se gasesc apreciatele trufe albe si nergre de Istria.

Principalele evenimente din Motovun

Motovun este cunoscut pentru popularul festival de film care se tine aici. Prima editie a avut loc in 1999, iar de atunci a devenit cea mai importanta locatie in care sa te afli pentru 5 zile la sfarsitul lui iulie.

In cele 5 zile ale festivalului, cca 60 de filme sunt proiectate in 5 locatii diferite cu 1500 de locuri disponibile. In plus fata de filme puteti vizita expozitii, concerte si conferinte sau doar sa petreceti alaturi de cca 30 000 de oameni ce trec prin Motovun.

Festivalul baloanelor, vinului si trufelor se tine la inceputul lui Noiembrie.

Traditionalul “Motovun samanj” este o zi traditionala de festin ce sarbatoreste sfintirea bisericii Sf. Stefan (hramul bisericii sau ruga orasului). Se tine in data de 2 august.

Excursii in imprejurimile orasului Motovun

Istarske Toplice, spre Buzet este o padure de stejar, ce imprejmuieste binecunoscutele bai terapeutice istriene, aflate la 10 km distata de Motovun. Inca din vremurile antice izvoarele termale de aici au fost cunoscute pentru beneficiile lor. In 1873 trei chimisti au examinat compozitia acestor ape si au determinat ca sunt benefice pentru sanatate.

In localitatea Zamask se poate ajunge pe ruta Motovun. Zamask este atestat din 1177. La un moment dat din istorie s-a situat foarte aproape de granita autro-venetiana. Pe zidul nordic al bisericii Sf. Mihail se poate vedea o inscriptie in alfabet glagolitic, datand din 1576. In aceiasi biserica se pot vedea fresce ce o reprezinta pe Maria Magdalena cu inscriptii glagolitice, ce pot fi atribuite anilor 1400. De aici se poate vedea o panorama superba a localitatii si chiar intreaga Istrie centrala.

Cum se ajunge in Motovun

Motovun este situate la 25 de km nord-est de Porec, pe drumul spre Buzet. Exista aproximativ 5 autobuzuri pe zi care fac legatura cu Porec, pe o ruta ca dureaza cca 35 de minute, dar tineti minte sa va planificati cu atentie intoarcerea

Infocentru turistic Motovun
Adresa: Trg Andrea Antica, nr. 1
Telefon: 052-616-906,

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Atractii turistice din Istria verde din Croatia

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe