Inapoi sus
Orasul Pazin, Croatia
Orasul Pazin din Croatia
esti aici : Sejururi Croatia // Istria verde // Orasul Pazin

Orasul Pazin din Croatia

 

Nu este cel mai fermecator loc, dar deloc pretentiosul Pazin este numit inima Istriei atat datorita amplasamentului geografic cat si datorita importantei administrative.

Pazin este un oras din centrul peninsulei Istria si resedinta de judet. Zona veche a orasului, Kastel, este situata la 130 m altitudine deasupra prapasitei Jama (Fojba) in care raul Pazincica si-a sapat drum. Prapastia reprezinta un monument al naturii, un fenomen hidrologic si morphologic al peisajului carstic istrian. Dintre celelalte monumente ale naturii este de mentionat un aven, adanc de 130 de metri si cateva lacuri dedesubt de oras. Prima persoana care le-a explorat a fost speologul francez E. A. Martel, in 1892, probabil inspirit de imaginatia compatriotului sau Jules Verne, autor de romane SF. Mai precis, actiunea romanului sau “Mathias Sandorf”, publicat la Paris in 1885, a fost plasata aici. La 28 februarie 1992 un consiliu local a denumit o strada Jules Verne (Ulica Jules Vernea) in onoarea marelui autor francez pentru mentiunea orasului in romanul sau.

Prapastia Jama este o priveliste unica, cu al sau perete vertical de 100 m. Prapasita nu este nicicand secata nici macar in timpul secetelor. Partea expolorata are o lungime de 215 m care se termina in 3 lacuri sifon, Malo, Mitrovo si Veliko. In timpul ploilor abundente canionul din amonte aduna debit astfel ca se formeaza un lac ce poate atinge lungimi de 3 km. Aceasta locatie este populara si printre cataratori.

Ce e de vazut si de facut in Pazin

Biserica parohiala Sf. Nicolae a fost contruita in 1266, dar reconstruita in secolele XV si XVIII. Bolta gotica a presbiteriului pastreaza o serie de fresce pictate la 1460 ce sunt deosebit de interesante. Marea orga este opera lui Gaetani Callida, initial construita in 1780. In apropierea bisericii se alfa un turn ridicat in 1705.

Manastirea si Biserica Buneivestiri dateaza de pe la mijlocul secolului al XV-lea. De-a lungul ultimelor secole aici a functionat o farmacie si un spital, ingrijite de franciscani.

Paraul Pazin-Paznicica este format de trei afluenti: Lipa, Rakov potok si Borutski potok, la nord curgand prin Valea Pazin. Aici intra pe teren calcaros, formand mai multe caderi de apa, cascade si lacuri, dintre care cateva pot fi folosite ca locuri de inot, vara. In trecut acest parau antrena mai multe mori ale caror ruine mai pot fi vazute pe maluri.

Pestera Pazin, se afla la cateva sute de metri sub oras, apele subterane formeaza doua lacuri conectate printr-un sifon. In perioadele cu ploi abundente avenul nu poate colecta toata apa astfel ca se formeaz un lac in canion, ce ajunge uneori la 2 km lungime.

Beram, este cunoscut in toata lumea pentru frescele sale, adapostite de bisericiele Sv. Martin si Sv. Maria on Škriljinah.

Cum se ajunge in Pazin

Un motiv pentru care aceasta localitate este un loc bun pentru a va face "baza" este pentru ca sunt multe autobuze, trenuri si drumuri ce fac legatura cu fiecare dintre destinatiile Istriene.

Exista trenuri spre Zagreb, Pula, Buzet si Lubliana, precum si autobuze spre Pula, Rovinj, Porec si Motovun. Luati aminte ca orarele acestora la sfarsit de saptamana difera, cursele fiind mai rare. Cu masina, Pazin se afla la mai putin de o ora distanta de orasele de coasta.

Infocentru turistic din Pazin
Adresa: in centrul orasului, str Franinei Jurine, nr  14
Telefon: 052-622 460

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Atractii turistice din Istria verde din Croatia

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe