Inapoi sus
Parcul National Brijuni, Croatia
Parcul National Brijuni
esti aici : Sejururi Croatia // Parcuri Nationale // Parcul National Brijuni

Parcul National Brijuni

 

Limitele Parcului National Brijuni au fost stabilite in 1999, si cuprind uscatul, marea si platforma continentala, in total o suprafata de 33,9 kmp. Lungimea totala a tarmului insulelor este de 46,8 km. Cele mai cunoscute insule din arhipelag sunt Veliki Brijun si Mali Brijun. Tarmurile sunt joase si stancoase, dar accesibile datorita unei dispuneri orizontale a straturilor de roca, iar in unele golfuri plajele sunt cu prundis si nisip.

Parcul National Brijuni include urmatoarele insule: Veliki Brijun, Mali Brijun, St. Mark, Gaz, Okrugljak, Supin, Supinić, Galija, Grunj, Vanga (Krasnica), Pusti (Madona), Vrsar, St. Jerome, Kozada (Krasnica), Pusti (Madona), Vrsar si Sv.Jerolim i Kozada. Din punct de vedere geologic si geomorphologic Brijuni este continuarea Istriei de vest. Principala caracteristica a arhipelagului este diversitatea biologica extraordinara, ce se datoreaza pozitiei geografice, a bazei geologice si a geomorfologiei, diversitatii habitatului si a pozitiei izolate a insulelor.

Diversitatea biologica este imbogatita si de traditia pastrarii si ingrijirii acesteia de catre om. Veliki Brijun, cea mai mare insula a arhipelaguli, a fost cultivata rezultand un peisaj armonios format din plaiuri si parcuri, are multe monumente arhitecturale si s-au pastrat si tipuri de vegetatie specifive climatului din Istria vestica. Este important de retinut ca marea formeaza 88%  din arealul Parcului National Brijuni si contine majoritatea elementelor ecosistemului marin specific Marii Adriatice.

Parcul National Brijuni, paradisul navigatorilor

In fiecare an la Brijuni se aduna pasionatii de navigatie pentru a petrece cateva zile relaxante si a se bucura de apa si de oferta variata, ce devine an de an mai atractiva si mai populara. La debarcarea pe insula angajatii de la Concierge Servici vor avea grija sa va faca sederea cat mai placuta si interesanta: de la organizarea de excursii cu masinile electrice sau cu bicicleta, la partide de golf, tennis sau chiar dineuri de gala in locatii unice.

Cum ajungem in Parcul National Brijuni

Arhipelagul Brijuni se intinde de-a lungul coastei de sud-vest a peninsulei Istria, fiind despartite de continent prin canalul Fazana, lat de 3 km. Se situeaza la 7 km de Pula (nod feroviar, aerian si rutier), iar Fazana este un terminal cu multe legaturi maritime, aflata la 15 minute distanta pe aceasta cale.

Locuri de cazare in Parcul National Brijuni

Hotelul Neptun Istra este situate la malul marii, in portul insulei Veliki Brijun. Acesta are 87 de camere pe trei etaje, dintre care 53 duble, 14 single si 20 de apartamente. Toate camerele sunt utilate cu baie, uscator de par, televiziune prin satelit, minibar, telefon cu iesire directa. Apartamentele sunt spatioase cu terasa ce are deschidere spre mare, fiind constituite dintr-un dormitor si o sufragerie. Oaspetii pot beneficia de asistenta medicala si de un magazin de suveniruri cu o gama larga de produse. La aceasta se adauga parcarea pazita de la Fazana.

Vizitarea Parcului National Insulele Brijuni

Daca stati la un hotel de pe Veliki Brijun aveti la dispozitie toata insula. Nu sunt masini, insa putei inchiria o bicileta sau un cart de golf pentru a va plimba. Dar cel mai indicat este sa va organizati o excursie cu ajutorul serviciului Parcul National Brujini, care isi are sediul in Fazana. Puteti face rezervari la telefon, de preferinta cu o zi inainte. Vizita va include serviciile unui ghid vorbitor de limba engleza si o plimbare cu un mini-tren. Pretul depinde de sezon, dar pretul este acelasi fie ca optati pentru tur sau nu.

Exista un numar de curse zilnice intr Fazana si Parcul National. Nimic nu va opreste sa ramaneti dupa ce se termina turul si sa explorati pe cont propriu sau sa leneviti la plaja. Este o locatie grozava pentru amatorii de snorkeling.

Turul Parcului National Brijuni

Turul incepe in port, in fata hotelului Neptun. Traseul poate varia, dar in principiu veti vizita:

  • Muzeul Tito – fotografii si obiecte din timpul sederii fostului lider iugoslav pe insula. Este o buna ocazie sa explorati un pic din istoria Croatiei
  • Fostele cariere, acum spatii frumoase si linistite
  • Un maslin in varsta de 1600 de ani
  • Cadillacul lui Tito, in care se spune ca a incercat sa o seduca pe Gina Lollobrigida
  • Biserica Sf. Maria, datand din secolul al XIII-lea
  • Mlastina –lasata in stare naturala pentru a exemplifica genul de habitat care acoperea odata toata insula
  • Parcul safari-cu zebre si un elefant, infiintat pe vremea cand oaspetii lui Tito ii aduceau in dar animale salbatice. Tot aici se mai pot vedea si exemplare din fauna nativa a Istriei, cum ar fi capre si cornute mari.


Mai multe informatii despre Parcul National Brijuni puteti afla pe site-ul oficial: http://www.brijuni.hr

Strada NP Brijuni
Cod postal 52214
Brijuni
Telefon: +385 (0)52 525 888
Fax: +385 (0)52 521 367
Web: www.brijuni.hr
E-mail brijuni@brijuni.hr

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Alte Parcuri Nationale din Croatia

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe