Inapoi sus
Parcul National Krka, Croatia
Parcul National Krka
esti aici : Sejururi Croatia // Parcuri Nationale // Parcul National Krka

Parcul National Krka

 

Dupa ce ati vizitat insulele si orasele Dalmate, trebuie sa vizitati si Parcul National Krka. Cu ale sale 7 cascade in travertin, cu o cadere totala de 242 m, raul este un fenomen al naturii. Parcul National Krka tine de regiunea mediteraneana, sud europeana, si contine 860 de specii si subspecii de plante, inclusiv cateva endemice zonei Adriatice. Este localizat in tinutul Siebnik-Knin si cuprinde o arie de 109 kmp, pe cursul raului Krka. Raul curge prin mijlocul parcului, iar in apele sale traiesc 18 speii de pesti, inclusiv 10 specii endemice. Raul si-a croit drum printr-o serie de chei pe care veti avea posibilitatea sa le admirati. Parcul National Krka a fost infiintat in 1985, devenind al 7-lea Parc National din Croatia, cu toate ca era arie protejata inca din 1948.

In Parcul National Krka se gasesc doua monumente istorice si culturale: manastirea franciscana de pe insula Visovac si manastirea Krka. Tot in aria Parcului National Krka se afla si orasul Skradin, protejat datorita importantei istorice.

Raul porneste de pe un platou, dupa care urmeaza brusc un abrupt de 200 m, iar in avalul raului este un lac calm. Peisajul este superb, iar cascadele se vad cel mai bine in Skradin buk. Ultima cataracta a Skradin buk se formeaza unde cascadele intalnesc marea. In aval de Skradin, se afla lacul Prokljansko, la iesirea din ultimul sector de chei care separa bayou-ul drept, un mic golf numit Zaton.

De la Skradin putei lua o amarcatiune pena la Skradinski Buk si sa explorati cascadele si poteca impadurita. Cea mai frumoasa parte este ca aici puteti si inota, spre deosebire de Lacurile Plitvice. In sezon sunt curse din ora in ora pe directia Skradini buk, dar doar una sau doua pe zi pana la cascadele Roski Slap sau Lacul Visovac. Parcul poate fi vizitat si pe jos, potecile conducandu-va la cascadele de jos, dar o parte se poate vedea doar din barca.

Sfat de calatorie: contactati Biroul Parcului National inainte de a ajunge pentru a putea afla orarul curselor, pentru a putea vizita tot parcul.

Insula Visovac din Parcul National Krka

Acesta este situat intre cascade, inconjurat de dealuri si un platou ce poarta numele de campul Miljevac Rupskim. Calugarii l-au transformat intr-o insula de vegetatie, cu flori, fructe si legume, printre pietrele ce abunda. Parcul este destinat activitatilor turistice, educationale, de recreatie dar si stiintific-culturale si educative.

Pe insula Visovac se gaseste o Manastire Franciscana, intre Skradin buk si cascada Roski, unde este adapostita o valoroasa biblioteca, ce contine o colectie de carti si obiecte de arta, inclusiv 620 de documente turcesti, ce descriu asezarea aici a primilor pustnici in secolul XIV, cei ce au construit biserica si manastirea. Puteti ajunge aici pe apa din iunie pana in octombrie. Manastirea Krka si fortareata au fost construite in secolul XIV. Parcul este un unul dintre cele mai bune zone din Europa pentru observarea pasarilor.

Cascada Skradin Buk

Este cea mai inalta si mai vizitata cascada de pe raul Krka, fiind totodata si cea mai spectaculoasa. Cel mai bine poate fi observata de pe punctul de belvedere, de unde sunt vizibile si bariere de travertine, insulele, lacurile si intregul peiaj din Parcul National Krka.

Vizitatorii se pot plimba in siguranta pe potecile marcate si pe podurile de lemn. Puteti inota, sa vizitati vechea moara, colectia etnograica si magazinul de suveniruri. Incercati preparatele specifice croate la unul din restaurantele aflate in apropiere!

Cascada Roski

Este situate la 36 de km in aval de izvor. Este formata dintr-o serie de mai multe cascade mai mici, urmate de numeroase brate cu insule intre ele. Cascada principala se afla la varsarea raului in lacul Visovacko, unde apa are o cadere de 15 m. Deasupra acestor cascade in travertine trecea un drum ce lega tarmurile, in vremea romanilor. De-a lungul malului stang al cascadei se afla o serie de mori de apa, dintre care unele sunt inca in folosinta. 

Morile complexe de la Roski au o importanta speciala, fiind monumente etnografice pentru Croatia, putand fi vizitate din aprilie pana in octombrie, in timp ce cascada este vizitabila tot anul. In imprejurimi puteti gasi cazare la Skradin, Knin sau Primosten, unde puteti inchiria apartamente, camere sau case. In alte zone, cum ar fi, Kistanje, Krk, Puljane, Vodice sau Mratovo, puteti gasi cazare si restaurante, dar un pic mai modeste. Posibilitati pentru vanatoare si pescuit sunt de asemenea la indemana.

Informatii turistice despre Parcul National gasi la Biroul Parcului National Krka
Telefon: 022-217 720
Telefon: 022-771 306 ( informatii turistice din centrul Skradinului )

Strada Trg Ivana Pavla II br. 5
Cod postal
22000
Orasul Šibenik
Telefon: +385 (o)22 201 777
Fax; +385 (0)22 336 836
Web www.npkrka.cro.hr
E-mail
info@npk.hr

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Alte Parcuri Nationale din Croatia

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe