Inapoi sus
Parcul National Plitvice, Croatia
Parcul National Plitvice
esti aici : Sejururi Croatia // Parcuri Nationale // Parcul National Plitvice

Parcul National Plitvice

 

Cel mai importat dintre cele 8 parcuri nationale din Croatia este Parcul National Lacurile Plitvice, fiind inclus in List of World Heritage (UNESCO). Parcul National Plitvice este recunoscut pentru frumusetile sale, dar mai ales pentru lacurile cristaline aflate aici. In ziua de azi, la mai bine de 60 de ani dupa inaugurare, Plitvice constituie o insipratie pentru turisti, devenind una dintre cele mai importante atractii ale Croatiei.

Mii de oameni din toata lumea vin sa viziteze parcul in sezonul de vara. Calatoresc pana aici pentru a avea parte de liniste si relaxare si pentru a se bucura de ceva diferit si a scapa de oras. Frumusetea Parcului National Plitvice este data de cele 16 lacuri, inter-conectate de o serie de cascade, toate asezate in mijlocul unor paduri in care caprioarele, ursii, lupii, mistretii si specii rare de pasari isi au habitatul. Parcul acopera o arie de 300 kmp, in timp ce lacurile se intind pe mai bine de 8 km.

Exista si o anumita diferenta de altitudine, cel mai inalt punct este 1280 m, iar cel mai de jos se afla la altitudinea de 380 m. Diferenta totala de nivel dintre lacuri este de 135 m, iar cea mai mare cascada, Veliki Slap, are o cadere de 70m. Daca nu va puteti hotari daca sa vizitati sau nu lacurile Plitvice, uitati-va la un album cu fotografii de acolo si veti fi cu siguranta convinsi.

Vizitarea Lacurilor Plitvice

Parcul este deschis zilnic, tot anul, cu un orar mai lung in timpul sezonului de vara, de obicei de la 07:00 pana la 20:00. Se plateste o taxa de intrare, reprezentand contributia la intretinerea si protejarea parcului.
Pretul biletului de intrare in Parcul National Plitvice :

  • pentu adulti este de 80 kunas, adica in jur de 11 euro, intre lunile noiembrie si martie
  • pentu adulti este de 110 kunas, adica in jur de 15 euro, intre aprilie si octombrie
  • copii cu varsta intre 7 si 18 au bilete mai ieftine
  • pentru cei mai mici de 7 ani intrarea este gratuita
  • grupurile de 15 + persoane pot beneficia de reduceri, la fel ca si studenti

Se pot organiza tururi cu ghid (in engleza, franceza, germana, spaniola, italiana sau croata), rezervate in prealabil, pentru grupuri de minim 15 persoane. Acestea costa 700 kunas si dureaza 4 ore. Se pot cumpara si bilete pentru 2 zile. Exista doua intrari in parc, numite intrarea 1 si intrarea 2, dar a doua este inchisa pe timpul iernii.

Ce este de facut in Parcul National Plitvice?

Nimic nu este mai interesant decat o drumetie prin parc, cu vizitarea imprejurimilor si admirarea lacurile, cascadele, fauna si natura in sine. Parcul distribuie harti pentru diferite rute, cu lungimi variabile, care pleaca chiar de la intrari ( exista si trasee de pana la 8 ore).

Exista si o ambarcatiune electrica ce face legatura dintre malurile celui mai intins lac. Aceasta este in functiune tot anul, dar are curse mai frecvente vara. Un tren panoramic face curse pe o ruta speciala prin parc. Puteti merge pe jos o parte din traseu, dupa care sa va urcati in tren pentru a fi adusi inapoi la intrare.

Cel mai interesant este ca Plitvice nu inseamna doar vizite in timpul verii. Este un loc minunat ce poate fi admirat in orice anotimp, schimbadu-si culorile de-a lungul anului. Chiar si iarna inseamna o experienta de neuitat.

Restaurantul Licka kuca (Casa Licka) este localizat langa intrarea 1. Aici se serveste mancare traditionala din regiunea Licka, in care este situat Parcul National.

Ceea ce este foarte important este sa aveti in vedere ca inotatul sau desfasurarea de activitati acvatice sunt interzise pe tot cuprinsul parcului. Aceasta interdictie a fost introdusa pentru a proteja si conserva fauna si flora zonei.

Marea Cascada, este cea mai mare cascada din Croatia cu o lungime de 78 de metri si se formeaza prin caderea paraului Plivice de pe o stanca. Prin unirea paraului cu apele lacului se formeaza raul Korane.

Shallot este cel mai mare si mai adanc lac. Acesta este centrul activitatii turistice, unde va puteti relaxa si sa savurati o masa sau sa va cumparati un suvenir. De aici puteti sa luati o barca care sa va duca pana in apropiere de cascadele in trepte de la Gradinskomjezeru.

Procansko- Legenda spune ca aici in vechime a fost o seceta crunta si oamenii se rugau pentru ajutor. Se spune ca Regina Neagra a raspuns rugilor si a plouat zile intregi pana s-a format lacul.

Cazarea in Plitvice

Puteti sa va cazati la unul dintre cele 3 hoteluri din parc, care sunt insirate langa intrarea 2, sau in campingul Korana care are casute si locuri pentru 500 de corturi, situate la 7km de intrarea 1. Un alt camping, Borje, se afla de 15 km de intrarea 2. Hotelul Grabovac se situeaza la 12 km nord de parc.

Exista si posibilitatea de a va inchiria camere, apartamente sau case de oaspeti in orasele si satele de pe drumul spre parc, cum ar fi Slunj.

Telefon: +385 (0)53 751 015
Fax: +385 (0)53 751 013
Web: www.np-plitvicka-jezera.hr
E-mail: info@np-plitvicka-jezera.hr

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Alte Parcuri Nationale din Croatia

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe