Inapoi sus
Statiunea Labin, Croatia
Statiunea Labin din Croatia
esti aici : Sejururi Croatia // Istria albastra // Statiunea Labin

Statiunea Labin din Croatia

 

Orasul medieval Labin este situat pe un deal deasupra de Rabac, la doar 5 km departare de mare. Este format din doua parti separate, orasul vechi de pe deal ce priveste spre Rabac, Kvarner, Gorski Kotar si Velebit, si partea noua, Podalbin. Labin este situat pe un deal de calcar ce coboara abrupt intr-o vale cu izvoare si spre coasta Rabac. Este un rar amestec de influente culturale bogate, fiind indicat in special celor interesati de turism cultural si antichitati.

Datorita mostenirii culturale bogate vizitatorii acestui loc pot simti intreaga atmosfera istorica a orasului. Plimbati-va si bucurati-va de arhitectura si istorie. Puteti folosi orasul ca punct de plecare pentru plimbari prin valea din imrejurimi, pe drumurile Istriei estice pana spre centrul peninsulei si ale sale orase si castele medievale.

Orasul Labin, centru al partii estice a Istiriei a fost sub mai multe dominatii, de la cea Ilira, la Romani sau Venetieni. Fiecare dintre aceste popoare si-a lasat amprenta proprie asupra identitatii orasului, iar astazi frumusetea sa atrage multi turisti. Istoria este indeaproape legata de exploatarea carbunelui din subsol.

Ce vizitam in Labin

Unul dintre obiectivele turistice ce trebuie mentionate este Porta Sanfior, ce dateaza din 1587. Desupra acesteia se poate vedea blazonul orasului si leul venetian, ce si-au pastrat aspectul original. Aici se gaseste si palatul Battiala-Lazzarini ce astazi adaposteste Muzeul National si ale sale expozitii de arheologie, etnografie si minerit, precum si galeria si palatul Frankovic-Vlacic, unde exista o expozitie permanenta dedicate teologului Mathias Flacius Illyricus ( 1520-1575), unul dintre primii reprezentati ai Reformei.

Biserica Sf. Maria a fost ridicata in secolul XI, iar pe fatada a fost adaugat leul venetian, ce tine o minge in gura, in 1604, ca simbol al prezentei lor.

Biserica Sv. Marjie Tješiteljice a fost contruita in 1426 si gazduieste o serie de 15 sculpturi in lemn si 9 picturi in ulei din secolul XVII, toate foarte valoroase.

Labin este un oras aflat in apropierea marii, dar si a padurii. Astfel o multime de activitati sportive sunt oferite: tenis, basket, volei, handball, fotbal, pescuitul sub apa si scufundarile, calarie, ciclism, pescuit, vanatoare, drumetii, plimbari, windsurf, navigatie si multe alte sporturi extreme.

Plajele din Labin

De-a lungul coastei pana la Ravni, veti vedea plaje frumoase, singuratice si misterioase, golfuri si stancarii. Multe locuri sunt ascunse si accesul este dificil dar sunt potrivite pentru cineva care isi doreste o vacanta cu putina adrenalina.

Plaje cu steag albastru in regiunea Labin-Rabac:

  • plaja Girandell: cu nisip si prundis, la 2 km distanta de centrul local
  • plaja Lanterna: plaja stancoala, la 1 km de centrul local
  • plaja Maslinica: plaja publica cu nisip si pietris, utilizata si de oaspetii hotelurilor din imprejurimi.

Centrul de Informare turstica din Labin
Adresa: Trg. M. Tita, nr 10
Telefon: 052-852 399

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Statiuni din Istria albastra

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe