Inapoi sus
Statiunea Novigrad, Croatia
Statiunea Novigrad din Croatia
esti aici : Sejururi Croatia // Istria albastra // Statiunea Novigrad

Statiunea Novigrad din Croatia

 

Novigrad este o statiune turistica pe coasta de nord-vest a Istriei, la 15 km sud-vest de Buje. Este situata pe o peninsula calcaroasa care constituie partea sud-vestica a Bujstine, la nord de intrarea in marele golf Mirna. Pana in secolul XVIII, orasul se afla pe o insula si apoi a devenit parte din uscat. In documentele scrise a fost mentionat prima data in 599.

Orasul Novigrad si-a pastrat strazile medievale, vechile ziduri si turnuri. In orasul vechi se gasesc cateva case gotice, Loggia municipala si palate. Desi biserica parohiala poarta 3 nume, Sf.Maria, Sf. Maximilian si Sf. Pelages a fost renovata in stil baroc, dar si-a pastrat aerul romanic, precum si fragmente datand din epoca crestina timpurie. Rivierea se intinde de la Dajlia in nord pana la gura de varsare a raului Mirna in sud. Coasta este plina de plaje pietroase sau nisipoase. Natura si marea sunt bine protejate, fiind cea mai curata parte din Mediterana, cu al sau bogat divertisment cultural si istoric, si este unul dintre marile avantaje ale turismului aici.

Oferta turistica din Novigrad include cazarea in hoteluri, apartamente, pensiuni sau campinguri. Puteti practica sporturi si activitati recreative precum tenis, basket, handbal, volei, fotbal si ciclism, cat si obisnuitele sporturi acvatice. Terasele unde se poate dansa, cazinourile, barurile si discotecile asigura distractia pana in orele diminetii. Pentru gurmanzi se gasesc o sumedenie de restaurante, taverne, pizzerii si terase grill.

Mancarurile traditionale ale regiunii trebuiesc incercate, cu precadere specialitatile de peste si alte preparate marine (supa de peste, salata de crab, risotto cu fructe de mare, caras pe gratar sau grouper la cuptor). Mai apoi este branza de capra, sunca afumata sau lasagna cu trufe. Langa o mancare gustoasa merge vinul istrian, care este o minune: Malavisia, cabernet, pinot, muscat si merlot. Coniacul istrian este un aperitiv excelent.

Ce vizitam in Novigrad

Vizitati cripta care dateaza din secolul al XI-lea din basilica crestina Sf. Pelagius, care a fost reconstituita in secolul XVII. Orasul vechi al Novigradului este frumos mai ales datorita acesti parti istorice pastrate, decat prin ofertele sale. Centrul local se intinde de le Veliki Trg la Velika Ulica. Pe Veliki Ulica veti gasi magazine mai micute in timp ce in Veliki Trg veti gasi cafenele, cladiri medievale si Basilica Pelagia. In port sunt multe cafenele si locuri unde puteti face cumparaturi.

Zidurile orasului si loggia sunt in stil gotic, precum si turnurile militare. Loggia este singura pastrata din Istria si dateaza cel mai probabil din secolul XVI. Basilika Pelagia a fost construita in secolul VI. In secolul XVIII au fost adaugate unele elemente in stil baroc, cum ar fi altarul principal, sub care se gaseste o cripta de epoca romana si multe altele. Sarcofagele din cripta sunt de secol XII, dar s-au pastrat si cateva monumente de piatra omana si cateva alete elemente notabile. Altarele laterale sunt facute din marmura si dateaza din 1790.

Biserica Sf. Agatha este o mica biserica la iesirea din cimitirul orasului. Dateaza probabil din secolul X sau XI si are trei abside romane. Biserica Sf. Karmela este o mica biserica ortodoxa ce apartine de orasul Novigrad si este situata spre iesirea din oras, langa cimitir.

Puteti face o plimbare de-a lungul promenadelor de pe malul marii si in parcuri - in spatele basilicii se gaseste parcul Novigrad Bishopric, care este si punctul de prornire al unei promenade. Aici puteti sa va relaxati la o mica cafenea cu vedere spre mare.

Plajele din Novigrad

In jurul partii vechi a orasului exista zone pentru inot. Golful interior este mai linistit decat partea dinspre mare. Calitatea apei este foarte buna.

Plaje cu steag albastru in Novigrad :

  • Mareda - este o plaja stancoasa cu sectiuni cu pietris, la 4 km de Novigrad
  • Sirena - o plaja cu pietris, plana, cu un platou pentru baie, la 1 km de centrul local, in mijlocul unei paduri de pin
  • Plaja Hotelului Maestral - o plaja cu pietris si cu un doc de beton, la 1 km de centrul orasului

Viata de noapte si divertismentul in Novigrad

In Novigrad puteti gasi mai multe cafenele si baruri unde puteti petrece seri minunate. Disco-barurile ofera divertisment toata noaptea. Aceste locuri sunt potrivite in special pentru cei tineri, sau care se simt inca tineri.

Se gasesc si alte locuri interesant cum ar fi hotelurile si terasele unde se poate dansa, care ofera muzica live si posibilitatea de a dansa, precum si cateva evenimente culturale in aer liber. Pentru pentreceri mai mari va recomandam Porec, la 20 de minute de mers cu masina unde puteti gasi mai multe locuri de distractie pe parcursul noptii.

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Statiuni din Istria albastra

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe