Inapoi sus
Statiunea Vrsar, Croatia
Statiunea Vrsar din Croatia
esti aici : Sejururi Croatia // Istria albastra // Statiunea Vrsar

Statiunea Vrsar din Croatia

 

La gura de varsare a canalului Limski este amplasata statiunea Vrsar, pe un mic deal, sub forma unui sat pitoresc cu un turn clopotnita in varf. Este superb si bine conservat, un loc linistit unde puteti explora natura uimitoare. Fost sat de pescari, Vrsarul numara 2700 de locuitori si s-a dezvoltat intr-o faimoasa statiune.

Traditia istorica spune ca aici se aflau casele de vara ale episcopilor din Porec. Orasul Vrsar este divizat in doua: una este arealul de promenade din preajma marii si celalat este orasul vechi situat in varful dealului. Partea de oras care s-a dezvoltat in apropiere de mare este mai moderna si intesata de oameni, in timp e orasul vechi va va da impresia unui sat istoric.

Cum se ajunge la Vrsar

  • Orasul se afla pe ruta directa Pula - Porec si se poate ajunge usor cu masina
  • Exista curse de autobuz cu Porec, Pula si Rovinj, orasul este insa un labirint de strazi inchise si cu sens unic astfel ca turistii trebuie sa tina seama de acest lucru si sa se adapteze
  • Exista o parcare mare, cu plata in timpul sezonului, cu o benzinarie in port

Ce vizitam in Vrsar

Poarta Marii de la Vrsar a ramas una dintre putinele vestigii ale fortificatiilor orasului, in timp ce a doua este Biserica Sf. Maria, monument istoric in stil romanic, datand din secoul X. Vizitati si Castelul Vergotini si biserica Sf. Antonie.

Piata Degrassi reprezinta centrul orasului vechi, in urma cu cateva secole aici era amplasata piata orasului, si capela cu un scuar, distruse mai apoi. Puteti vedea poarta in stil romanic a fostului castel. La est se vede o mica biserica renascentista, Sf. Foska, ce dateaza din secolul XVII si in apropiere se afla principala poarta de intrare in oras, in stil romanic, din secolul XII. Aceasta biserica este cel mai important monument turistic si totodata emblema orasului. Constructia a inceput in prima parte a secolului XIX. Nava centrala este despartita prin coloane de navele laterale. Cupola a fost decorata de catre artistul Antonio Maccho in 1946.

Faimosul artist contemporan Dusan Dzamonja are aici un parc de scuplturi privat. A fost infiintat la cca 1 km spre Funtana, dar din pacate nu are orar fix de vizitare. Si pentru alti sculptori Vrsar a devenit un soi de “a doua casa”, dat fiind ca peninsula Istria este bogata in calcar, foarte portrivit pentru sculpturi. Marmura de Vrsar este ideala pentru sculpturi pentru ca nu este usor distrusa de apa de mare.

Locuri de vizitat in apropiere de Vrsar

Pentru pasionatii de nudism Vrsar are locatii speciale, dintre care cea mai cunoscuta este Koversada, situata la iesire din oras, spre sud, in directia rezervatiei marine.

Canalul Limski este un alt monument al naturii ce merita vizitat iar stridiile si midiile ce cresc aici trebuiesc gustate.

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Statiuni din Istria albastra

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe