Inapoi sus
Orasul Ston, Croatia
Localitatile din Peninsula Peljesac
esti aici : Sejururi Croatia // Coasta Dalmata // Statiunile din Peninsula Peljesac

Localitatile din Peninsula Peljesac

 

Orebic

Orebic se afla in partea de sud a Peninsulei Peljesac, la poalele muntelui Sv. Ilija (961 m), o pozitie care ii asigura lumina soarelui intreaga zi. Acest oras pitoresc este o tentatie irezistibila pentru turistii ce cauta frumusetea naturala a pinilor, chiparosilor, maslinilor, migdalilor, agavelor si gradinilor, iar plajele cu nisip si prundis care in unele locuri se intind kilometri intregi intrerupte de mici golfuri cu ape limpezi si curate.

Chiar la iesirea din oras sunt pietre de hotar si ruinele unor fortificatii ce dateaza din timpuri preistorice. Romanii au lasat in urma vile, morminte, inscriptii si ceramica. In secolul XVII, Orebic si-a atins apogeul ca si centru maritim. Orasul poarta numele unei familii de capitani care a construit aici o fortificatie de aparare impotriva turcilor, in secolul XVII. In oras si in satele din imprejurimi puteti vedea casele vechi construite de capitanii locali.

La doi kilometri vest de oras se afla o manastire franciscana intr un stil gotic-renascentist si o loggia de secol XV. Scurta urcare pana pe dealul din spatele manastirii merita pentru a vedea Biserica Maicii Domnului de la Karmen. Este inconjurata de chiparosi si ofera o priveliste minunata asupra orasului Korcula si a arhipelagului.

Aici se gasesc doua muzee, dintre care cel Maritim este deosebit de interesant, dar majoritatea oamenilor vin aici pentru plaja lunga ce se intinde pe malurile golfului Tristenica. Clima este blanda si coasta este protejata de vanturi de muntele Ilija. Cei ce isi doresc o vacanta activa pot profita de posibilitatile de drumetie pe munte.

Trpanj

Trpanj este situat pe tarmul de nord-est al peninsulei, la poalele muntilor Velji si Viter (474/629 m). Astazi este una din destinatiile preferate ale turistilor care vin in Dalmatia sudica.

Frumoasele plaje cu prundis si nisip, marea limpede, atmosfera autentica a unui mic oras pescaresc, umbra, sunetul si mirosul pinilor, ospitalitatea localnicilor sunt toate garantii ale unei vacanta linistita si relaxanta cu familia. Zona orasului si imprejurimile sunt curate din punct de vedere al mediului. Nu exista fabrici in peninsula. Orasul are facilitati pentru practicarea de sporturi, precum terenuri de fotbal si rugby. Locuitorii sunt principalii pescari ai insulei, in special in ceea ce priveste captura de sardine, care abunda in golfurile din zona. Aici traiesc cca 700 de oameni ale caror venituri provin din agricultura si industria turistica.

Pentru cei care doresc sa se recreeze recomandam drumul de 15 km lungime ce duce la golfurile Divna si Duba. Drumul trece pe langa podgoriile Donja si Gornja Vrucica, si deasupra unui abrupt de unde se poate vedea plaja Divina, ape neatinse, maslini si vegetatie mediteraneana.

Una dintre interesantele obiective de aici este vechea biserica Sf. Rocco. Este situata pe varful unui deal ce poarta acelasi nume. Pentru a ajunge aici trebuie sa urcati o scara de marmura cu cateva sute de trepte, fiecare numita dupa un binefacator a carui nume este scuptat in marmura. De aici o poteca va poarta “in jurul marii”. Veti avea parte de panorame superbe, aer care miroase a pin si rasina de cedru, un loc plin de pace si liniste - o calatorie spirituala de autocunoastere.

Ston

Ston este un mic oras in zona Dubrovnik, localizat in sudul peninsulei Peljesac, care are aproximativ 2500 de locuitori. A fost initial fortul militar al republicii Ragusa, a carui ziduri defensive se numara printre cele mai cunoscute: zidul orasului are o lungime de 900 de m ce inconjoara orasul, si 5km din Marele Zid aflat in afara acestuia. Zidurile s-au extins pana la Mali Ston, un oras mai mic pe latura de nord.

Orasul este inconjurat de 5 km de zid, in forma unui pentagon. Zidurile sunt al doilea monument de acest tip din lume asa de bine pastrat, dupa Marele Zid Chinezesc. S-au aflat in reconstructie in ultimi ani pentru ca turistii sa se poata plimba pe toate lungimea lor. Orasul este pozitionat strategic pentru a apara ocnele care sunt exploatate si astazi. Istoria si-a lasat amprenta asupra acestui oras astfel ca bisericile si cladirile sunt construite in stiluri diferite. Piata principala Placa, cu ale sale restaurante, cafenele si ospitalitatea locala este una dintre cele mai idilice privelisti

Mali Ston

Mali Ston este situat in partea de nord a peninsulei, fiind cunoscut in lumea intreaga pentru golful ce se aseamana unui lac si mai ales pentru midiile si stridiile ce cresc in ferme aici inca din vremea romanilor.

Orasul istoric Mali Ston, cu ale sale ziduri faimoase si numeroaste monumente culturale si istorice este unul dintre cele mai frumoase exemple de oras fortificat si de arhitectura antica specifica zonei Dubrovnik. Orasului i-au fost acordate multe premii la expozitiile mondiale. Superbul si pitorescul sat este inca neatins de catre industria turistica ca prin minune si se mandreste cu imprejurimile linisitie si relaxante precum si cu colectia de restaurante de top.

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Alte atractii turistice din Coasta Dalmata

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe