Inapoi sus
Zagreb, Croatia
Zagreb, capitala Croatiei
esti aici : Sejururi Croatia // Croatia centrala // Zagreb

Zagreb, capitala Croatiei

 

Zagreb este capitala Croatiei. Acesta este situat la intersectia unor importante rute intre coasta Adriatica si Europa Centrala. Zagrebul are propriul sau aeroport - Pleso. Zagreb, ca si oras, are o ambianta baroc, piete fermecatoare, diverse facilitati pentru cumparaturi, hoteluri, precum si diverse restaurante, incepand de la cele mai mici pana la cele mai mari.

Zagreb este un oras al parcurilor verzi si al plimbarilor, cu multe locuri de vizitat. Zagreb inca isi pastreaza farmecul sau si are o atmosfera care il face sa fie unic. Orasul are un patrimoniu cultural si istoric bogat care isi are radacinile in cultura urbana din europa Centrala si care este imbogatit de traditiile balcanice si de cele mediteraneene. Populatia orasului este de aproximativ un milion de oameni.

Are mijloace de transport bine organizate (Zagreb Tram -tramvaiele din Zagreb si Zagreb Airport Bus - autobuzele din aeroportul Zagreb), strazi curate si piete, parcuri bine intretinute, 20 de teatre si peste 40 de muzee si galerii. Numeroasele sale cladiri neo-clasice, bulevardele spatioase si pietele sale ne duc cu gandul la Viena.

Centrul orasului Zagreb este impartit in 4 districte:

  • Trg Bana Jelacica – principala piata din Zagreb
  • Kaptol si Gornji Grad  care este o locatie deluroasa din centru, in care se afla o catedrala si cladirea guvernamentala
  • Gradec cu piete fermecatoare si strazi pline de frunze
  • Donji Grad – centrul de afaceri din Zagreb.

Plimbare prin Zagreb

Ati vizitat destule muzee? Atunci va puteti plimba prin Gradina Botanica sau puteti lua un tramvai spre parcul Maksimir, aflat in estul Zagrebului si puteti face ceea ce fac localnicii. Relaxati-va!

Orasul de Sus (Upper town), din Zagreb, este o retea de strazi mici, care se intind intre doua dealuri: Kaptol si Gradec. Este un loc agreabil pentru a explora si aici veti gasi unele dintre cele mai interesante restaurante, baruri si cafenele din Zagreb.

Puteti incepe o plimbare in Zagreb din piata centrala, Trg Jelacica, apoi mergeti in sus la Kaptol, oprindu-va la Dolac, o piata de fructe si legume. Un pic mai departe este Catedrala Adormirii Preasfintei Fecioare Maria (Cathedral of the Assumption of the Blessed Virgin Mary), ale carei turle gemene sunt vizibile de la distanta. Constructia ei a inceput in secolul al XIII-lea si a fost ulterior reconstruita in secolul XX, dupa un cutremur care a deteriorat-o.

Indreptati-va spre est, spre Gradac si Tkalciceva, strada cea mai colorata din Zagreb, plina cu cafenele mici, care ar putea fi descrise doar ca fiind "boeme". In apropiere este Poarta de Piatra (Stone Gate) care contine un altar inchinat Fecioarei Maria, despre care se crede ca poseda puteri magice.

Site-ul cel mai fotografiat, din Zagreb, este Biserica St Marks Church, aflata in piata Sf Marc. Ea are un acoperis din tigla multi-colorata, care a fost construit in anul 1880. Restul bisericii dateaza din al XIII-lea secol. Din punct de vedere istoric, piata Sf Marc este si locul Sabor-ului croat, sau al Parlamentului si al Palatul Ban, care este acum palatul prezidential. Iubitorii de arta nu trebuie sa rateze Galeria de Arta Naiva (Gallery of Naive Art) aflata in apropiere. Croatia are o traditie indelungata de Arta Naiva si toti marii artisti sunt reprezentati aici.

Inainte de a parasi Orasul de Sus, trebuie sa va opriti la Turnul Lotrscak, unde o salba de tun este trasa in fiecare zi, la pranz, pentru a comemora victoria Zagrebului asupra turcilor. Mai apoi luati funicularul pana in Orasul de Jos.

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Alte atractii turistice din Croatia centrala si de nord

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe